JORDI BERTRAN


Cartell

L'ESPECTACLE

PRESENTACIÓ

Strada, és un espectacle de circ amb marionetes i pallassos, on habita l’essència de grans Mestres com: Chaplin, Tatí, Fellini, Colombaioni, Tozer, Roser o Pepe Otal.

Un llegat artístic i humà on el risc i la poètica del circ, la tendresa de les marionetes i el fet llibertari del pallasso, es combinen en un mateix espai escènic.

Strada es un viatge de retorn als orígens del marionetista Jordi Bertran, que junt amb un altre gran marionetista, en Litus Codina, es retroben amb l’escenari mes gran i antic del mon: el carrer.LA PRODUCCIÓ

Espectacle dissenyat per ser representat en contacte directe amb el públic, ja sigui a l'aire lliure o en espais interiors sense escenari. La proximitat i la comunicació amb els personatges és tal que fins i tot es poden arribar a tocar.

A partir d'unes marionetes de construcció perfecta, unida a llargs anys de treball en la manipulació i interpretació amb la tècnica dels fils, s'aconsegueixen considerables dosis de poesia capaces de generar en l'espectador sentiments altament emotius.

Cada gest, cada mirada, cada pas d'aquests titelles de fil, estan estudiats amb profunda precisió, amb l'objectiu de seduir al públic fent-li creure que la vida que els habita és real i els seus fils pura ficció.

Un treball d'experimentació que ens transporta fins a paisatges gairebé oblidats, habitats pels records onírics dels nostres orígens.


LES ESCENES

FRATEL·LO I TITINA

Un pallasso i una pallassa funambulistes, arriscaran la seva vida dalt la corda fluixa per mostrar el que senten l’un per l’altre.

Una flor groga serà el símbol dipositari del seu gran amor.

APRENEM LES PARTS DEL COS

Birugi, un home esquimal ben abrigat i Toti Titó, un pallasso de carn i os; titellaire, màgic i poeta, tindran un conflicte.

Toti Titó intentarà interpretar un poema de pirates, temàtica que Birugi no suporta per que li fan por els pirates.

Arribaran a un acord interpretant plegats "Aprenem les parts del cos" un poema popular recollit per Joan Amades.


EL DOMADOR DE PAPELLONES

Desafiant la normativa que prohibeix l’exhibició d’animals en espectacles públics un pallasso transgressor, equilibrista i domador, farà honor al lema del circ: ”El mes difícil encara”.
Emancirà des del seu monocicle, uns animals molt especials: papallones salvatges.


L’ENCANTADOR ENCANTAT

Mustafà Otal, encantador de serps, intentarà amb la seva trompeta marroquina, encantar a la perillosa serp Alizzzia. Aconseguirà encantar‐la o serà ell l'encantador encantat?

Un homenatge al mestre de marionetes, Pepe Otal.


EL FORÇUT

L'home mes fort del mon, en Phil Litlehand, aconseguirà aixecar pesos impossibles amb conseqüències fisiològiques imprevisibles.


EL SOMNI DE XARLOT

El Circ Strada te el gran honor de convidar a dos artistes vinguts d’un altre espectacle de la companyia. En Xarlot i na Raquel.

Xarlot un dels personatges més cèlebres de la primera meitat del segle XX, sortit del món del Cinema, ens farà una exhibició amb els seus patins de quatre rodes.

Una escena inspirada en una de les seves pel·lícules “Modern times”.

Raquel, la venedora de flors, serà la companya d’escena d’en Xarlot, la musa que habita en els seus somnis.
Marioneta inspirada en el personatge de la violetera de la pel·lícula "City Live" de Charles Chaplin.

LA FONTANA DE TREVI

En Peppo i en Toti Titò, dos pallassos de carn i ossos, seran els encarregats de tancar l'espectacle. Ho faran interpretan "La Fontana de Trevi" el seu desconcert en “Do bemoll” per a tuba, ukelele i kazoo.

Tot un clàssic del “Clown”, amb música i molta aigua mineral...sense gas.


RECULLS DE PREMSA

10 mayo 2015
Daniel Martín Arranz


"El circo Strada brinda en la villa un homenaje a la historia del títere"Titirimundi paró de nuevo en Cuéllar en la antesala del festival que se desarrollará la próxima semana en Segovia capital. Hasta la villa cuellarana llegó la compañía Jordi Bertrán con el espectáculo circense Strada. Había ganas de títeres en la villa y más de 300 personas llenaron la nave central del convento de San Francisco. Los niños fueron los grandes protagonistas de una tarde calurosa en la que las marionetas y los payasos hicieron el resto.

Titirimundi hace tiempo que decidió abrir sus fronteras y ofrecer representaciones por la provincia y en otras comunidades, pero en Cuéllar el público demanda más de un espectáculo, ya que el éxito está garantizado. Jordi Bertrán y Carles ‘Litus’ Codina ofrecieron un viaje hasta los orígenes de la marioneta. En eso consiste Strada, un espectáculo de circo que se acerca a maestros como Chaplin, Tati, Fellini, Colombaioni, Tozer, Roser o Pepe Otal. Y es que esta compañía rinde homenaje al mundo de los títeres desde hace más de cuatro décadas, y la fascinación de las marionetas y su capacidad de comunicación no les ha impedido seguir mostrando un teatro de calidad y prestigio.

Los galardones y los premios que han ido cosechando son pasajeros, pero las sonrisas de los espectadores –principalmente niños– quedan como algo perpetuo. Esta compañía y Titirimundi han ligado su trayectoria desde hace años con espectáculos como ‘Ofelia’, ‘Poemas visuales’ o ‘Supermonstres’, que han calado hondo en el público segoviano.

Variedad

Pero volviendo al espectáculo que representaron, destaca la amplia variedad de marionetas que aparecen durante el espectáculo. Desde Fratello y Titina, dos payasos funambulistas que arriesgan su vida en la cuerda floja para mostrar lo que sienten el uno por el otro; a Birugi, un hombre esquimal muy abrigado; a Toti Titó, un payaso de carne y hueso, titiritero, mago y poeta; al domador de mariposas salvajes, haciendo el más difícil todavía; a Mustafa Otal, el encantador encantado, en un homenaje a Pepe Otal; al hombre más fuerte del mundo, Phil Litlehand; a Charlot, en una escena inspirada en ‘Tiempos modernos’, o a Raquel, la musa que habita en sus sueños, personaje de la violetera de la película ‘Luces de la ciudad’.

Tanto el veterano Jordi como Litus Codina cuidaron el más mínimo paso o gesto de estos títeres para seducir a un público entregado a estas historias. Alguno de los niños se marchó a casa pensando que eran personajes reales, y ahí reside la magia de estos hilos que son pura ficción. Fueron 45 minutos intensos de teatro de títeres, con algún número de circo entre medias, y que dejaron al público de Cuéllar maravillado.


FITXA ARTÍSTICA

Direcció, dramatúrgia Jordi Bertran
Interpretació Carles Codina “Litus”
Jordi Bertran
Fotografia Jean Charles Mandou
Jesús Atienza
Selecció musical Jordi Bertran
Escenografia utilleria Isabel Martínez
Construcció de marionetes Jordi Bertran
Isabel Martínez
Vestuari Paulette San Martin
Producció Cia. Jordi Bertran
Amb la col·laboració de Julieta Miranda